Köp en crosshjälm

Vad ska du välja för hjälm när du kör motocross? Rätt svar är: köp en crosshjälm. Det finns ett stort utbud av MC- och crosshjälmar på marknaden och det kan vara svårt att välja ”rätt” hjälm i djungeln. Är du det minsta osäker på vilken typ av hjälm du ska ha så prata med personalen som för det mesta i alla fall, har bra kunskap om sina produkter. Även om skillnaderna kan vara svåra att upptäcka mellan olika typer av hjälmar så finns det anpassningar i alla hjälmar för just det den ska användas till. Det finns så kallade integralhjälmar som är det absolut bästa skyddet för huvudet men där finns också stora skillnader på hjälmar.

Crosshjälm = integralhjälm

En crosshjälm är en typ av integralhjälm som täcker ansiktet och hakan och är det bästa för den som är rädd om sitt huvud och ansikte. Forskning visar att dessa är de säkraste hjälmarna både för cross och vanlig MC-åkning. Integralhjälmen har inga skarvar om du till exempel jämför med den heltäckande hjälmen med öppningsbart hakparti där skarven sitter vid kinderna. Crosshjälmen har en framskjutande underdel för att underlätta andningen vid den höga ansträngning som crosskörare upplever vid körning. Crosshjälmen saknar ibland visir men det som främst kännetecknar en crosshjälm är att den har ett förlängt hak- och solskydd, detta för att bättre kunna navigera i offroadkörning.

Standarder för crosshjälmar

Det kan vara lite rörigt när det gäller standarder för crosshjälmar eftersom det är olika i olika delar av världen. Det är inget du behöver bry dig om ifall du köper din crosshjälm i Sverige, det enda du behöver kolla då är att crosshjälmen fyller kraven från någon av de större certifieringarna. Men om du köper din crosshjälm från en seriös butik så är den garanterat godkänd. Om du köper crosshjälm utanför Sveriges gränser bör du veta vilka standards som gäller för Sverige.

Lämna ett svar

Please enter the following code to submit your comment: z3p